8.30-9.00 Rejestracja uczestników
9.00-11.00 Sesja I
Przewodniczący sesji: Dr hab. Jacek Słupski
9.00-9.05 Rozpoczęcie konferencji
9.05-9.30 Błonnik w owocach, warzywach i ich przetworach
Dr Sylwia Skąpska, Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa
9.30-10.00 Innowacyjne produkty sokownicze i ich miejsce w diecie człowieka
mgr inż. Barbara Groele, KUPS, Warszawa
10.00-10.20 Leczniczy potencjał fitosterolii
Dr n. med. Beata Piórecka, Zakład Żywienia Człowieka Collegium Medicum, UJ, Kraków
10.20-10.45 Diety roślinne w kontekście zanieczyszczeń żywności
Dr hab. inż. Jacek Słupski, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
10.45-11.00 Dyskusja
11.00-11.30 Przerwa kawowa/ sesja posterowa
11.30-13.45 Sesja II
Przewodnicząca sesji: Dr Małgorzata Kostecka
11.30-12.00 Apiterapia wybrane zioła i ich zastosowanie w leczeniu dietetycznym
Dr Małgorzata Kostecka, Uniwersytet Przyrodniczy Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
12.00-12.30 Wybrane składniki owoców i soków owocowych i ich wpływ na zdrowie-przegląd badań
Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowka, Collegium Medicum UJ
12.30-13.00 Alergeny warzyw i owoców zagrożenia i profilaktyka
Dr Małgorzata Kostecka, Uniwersytet Przyrodniczy Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
13.00-13.30 Diety roślinne czy bezpieczne dla osób aktywnych fizycznie?
Mgr Damian Parol, III Klinika Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM
13.30-13.45 Dyskusja
13.45-14.14 Przerwa/ sesja plakatowa
14.15-16.00 Sesja III Sesja młodych naukowców
Przewodnicząca sesji: Dr Beata Piórecka
Kolejność wystąpień:
1. Agata Skop-Lewandowska; Joanna Guzik; Agnieszka Gąsior
OCENA ZAWARTOŚCI WYBRANYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W CAŁODZIENNYCH RACJACH POKARMOWYCH KOBIET Z ROZPOZNANĄ NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ
2. Ewelina Piasna-Słupecka; Ewa Piątkowska; Mariola Drozdowska
DIETA WEGETARIAŃSKA KORZYŚCI I PROBLEMY WYNIKAJĄCE Z JEJ STOSOWANIA
3. Joanna Guzik; Agata Skop-Lewandowska
BŁONNIK W DIECIE SPORTOWCÓW– CZY ZAWODNICY KRAKOWSKICH AKADEMICKICH ZWIĄZKÓW SPORTOWYCH „TRZYMAJĄ” NORMĘ?
4. Mariola Drozdowska; Ewa Piątkowska; Ewelina Piasna-Słupecka
DIETA WEGETARIAŃSKA A RYZYKO NIEDOBORÓW NIEKTÓRYCH PIERWIASTKÓW ŚLADOWYCH ORAZ WITAMIN
5. Karolina Ruszkiewicz; Dominika Matuszyk
NAWYKI ŻYWIENIOWE I SPOŻYCIE SŁODYCZY WŚRÓD UCZNIÓW KLAS II-III SZKOŁY
6. Aleksandra Penter
FERMENTED PLANT BASED YOGURTS AS POTENTIAL CARRIERS OF PROBIOTICS AND PREBIOTICS
7. Karina Błądkowska ; Małgorzata Kostecka; Justyna Libera
SUBSTANCJI CZYNNE WYSTĘPUJĄCE W GLONACH ORAZ ICH WPŁYW NA ORGANIZM LUDZKI
8. Patrycja Nawojowska; Anna Chmura
SUBSTANCJE BIOAKTYWNIE CZYNNE W WASABI ORAZ CHANIE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
16.00 Ogłoszenie wyników rozdanie nagród